Posts

Showing posts from 2016

rakan niaga katanya..pukimon go!

sharing kali ni lbh pd perkongsian emosi..
something yg da lama aku nak share..
kengkonon nak jg hati member..
tp xder saper kesah jg hati aku.

da setahun lbh aku merantau kt tempat org..
da bnyk yg aku belajar..
yg pasti bkn semua nye indah..
bkn mcm drama tv3suku..

dr mula bukak kedai tu..
sbb percaya kt kwn aku serabut..
bila org lbh pikirkn untung sendiri tp x pikir susah org lain..

slow2 aku kayuh blik tuk berada di zon selesa..
kije sendri bkn senang..
lg2 saemua handle sensorg..

kerap kali jumpa org yg bg ayat manis..
"kite niaga ni kene sama2 mmbntu.."
kite yg hati suci ni bodoh2 caya jer lah..
bile kwn mintak diskaun dua tiga ratus kite bg..
bile turn kite mintak kurang ckt rm30 pon berkira mcm 3jota!
yess..itu lah melayu..

tu lom termasuk bila deal harga lain..
bila nak bayar harga lain..
kot makin kurang ok gak...
mi makin mahal..

aku ni bkn la baik benor..
tp sentiasa ingt dlm rezeki kite ni ada rezeki org len..
suka nak kongsi..
tapi bila kite kongsi..
semua yg keluar duit aku kuar sorg..
y…

kerana beribu dunia...beratus hayat..untuk satu jiwa..

wahhh....!
hampir setaun x update blog nih..hahaaa! bkn sawang jer mungkin da berpuaka.. 
aku nak coretkn cikit kisah idup,...
yg da lama x mengadu pd blog nih..
i miss to be blogger !

alhamdulillah.. dah setaun TIC wujud..
segala susah sng kami pikul..
kongsi dgn yg memahami..
ada masa senyum.. 
ada masa hanya mampu terkedu..

bila kite terima dgn baik setiap yg berlaku..
kita akn mula phm..
sebab sesuatu tu berlaku..
dan..
aku rasa bersyukur untuk setiap yg terjadi..

bila kite makin berumur..
ada org syg..
dan ada org yg kita syg..
cukup mknn untuk suap ke bibir..
ada tempat untuk berteduh..
ada hati untuk dikongsi..
kita akn rasa kurang kecewa..
kurang sedih..
sbb kite akn lbh hargai apa yg kita ada..

bukan kita yg mencorak dunia..
tapi kita warnanya..
dan takdir tu Allah yg tulis..
pencipta yg sentiasa tahu apa yg terbaik untuk ciptaan nya..

kita jln dan hanya henti bila kita sampai..
itu lah kehidupan..
harta yg kita mampu bawa hanya hati..
bkn kerna kita miskin..
tapi hati lah yg buat kita kaya..

ada masanya ras…