Posts

Showing posts from 2015

senyum yg sedikit..

lama da x pegang keyboard pc or lappy..
berkurun x update kisah hidup..
bukan lah ada yg kisah sgt pon..
lg la bukan ada peminat yg merayu2 nak baca hupdate!
cuma sesekali terasa blog ni lah teman yg setia selain sejaddah lusuh tu,..


Alhamdulillah aku da dpt mulakn biz dgn mewujudkn satu butik..
"think things Enterprise" by this isz craft..
bukan lah satu benda mudah..
dan bukanlah sesuatu yg aku sangka akan buat dlm masa terdekat ni..
cuma..
Allah lebih tahu... =)
meh share sikit..

sebenar2nye butik craft ni rancangan masa panjang aku..
mungkin dlm 2 tahun akn dtg..
tapi keputusan dibuat kurang dr 2 minggu..
selepas aku terdorong untuk bantu seorg kawan..
yg akan ditamatkn kontrak kerjanya..
tanpa fikir panjang..
rasa tersentuh lepas dia kerap kali minta bantuan untuk buka sebuah kedai dan kerja bersama..
keputusan dibuat..
dan urusan mula dijalankn...
tapak asal kedai adalah di bandar sri putra bangi..
dekat dgn family n rakan2 aku..
but few things happen and we decided to open it in semenyih..
d…

sekecil bulan se-gah mentari..

lately terlalu bnyk yg kuar masuk otak nih..
smpi kdg2 hang..
xtawu nak wat apa..
tarik bantal..pom tido terus..
ada masanya mata terbeliak jer..
susah betul nak lelap..

kdg2 terfikir..
kenapa kita jarang berfikiran jauh..
menerima seadanya..
bersyukur dgn apa yg diberi..
mungkin sbb nafsu yg x pernah puas..

kdg2 tersentak..
aku yg terlalu meminta..
atau org lain yg kurang sedar..
mungkin hanya mainan perasaan..

kdg2 tertanya2..
berapa ribu harga sekeping gambar yg dihantar pd watsap..
sbb kdg2 mntk pic beribu alasan diberi..
sedangkan pic yg diforward pd group2 lbh dr 20pic sehari..

terasa nak marah..
tapi hang* seketika..
memikirkn klu mintak benda yg semudah itu pun xmampu dipenuhi..
perlu kah terusan bersama?

biarlah masa berlalu..
jika hati itu mati...ia terhenti..
jika hati itu mahu.. masa kn tetap berlalu..



piss off!

kadang2 dlm idup nih..
rmi yg suka cari salah org..
termasuk la aku nih..
cuma lately..
da terasa tua tuk benda2 bodo..
mcm bnyk lg benda penting nak wat..
klu yg kecik2 tu pejam mata jer..
klu besar carut ckt n move on..
life is short..

tgh2 bz kira duit..
#kaching
aku tersentap plak ngn ayat sorg member nih..
terus kene carut bertubi-tubi..
bkn nak meroyan or marah..
just aku xpernah pilih nak kwn ngn yg perfect ker yg populer ker..
klu aku x kesah ngn rupa ko..
xkira la ko tu..
#hitamke
#gemukke
#bulatke
#bodohke
#terlajakkayake
#overpandaike
cume jgn suka2 translate idup aku..

tiba2 aku kene sarapan ngn ayat..
"ko xper la, ada semuanya, ada rupa ensem, ada duit, ada gaya..ada nama skrg.."

eh ko da kenapa?
jgn tgok aku senyum..
aku kira duit lg..
#kaching
aku rasa da perfect..
x..
aku kerja susah payah tuk semua yg aku ada skrg..
bkn hebat mana pun..
but i start from "bawah" ko phm?

klu rasa nak knl aku..
n dgn senang nak translate idup aku..
g JPN tuko nama ko MOHD Google Translate..
baru sesuai..

a…

RM1.00

bila lepak2 ngn member lama...
mesti aku kene jawap satu soklan populer..
"mana adik angkat ko tu?"
hahaaa~
berat nanang nak menjawap...

untuk memperindahkn bahasa..
ini lah jawapan nya..

"adik angkat nih mcm duit RM1.00..
ko mmg sng nak dpt..
tapi sng gak abes..
klu ko simpan bnyk2 pon..
satu masa nnt tetap ko guna..
untuk beli sesuatu yg ko impikn.."

bg org yg mcm aku..
xramai adik beradik..
dpt menumpang kjp pon ok la..
yg penting aku da buat apa yg abg ptut buat..
org nak dtg n pergi tu pilihan mereka..
jgn paksa untuk terima kita..

klu kita tahu menghargai..
tahu bersyukur..
redha..
dgn RM1.00 tu..
bnyk yg kita boleh dpt..
bkn dgn nilai..
tapi dgn bagaimana ia digunakan..

terima kasih untuk semua yg pernah ada..
=) semoga dipermudahkan urusan..
terima kasih Ya Robb..
untuk segala pemberian..

impian~

lately...
aku da x bnyk masa kt luar..
da x travel..
no more holiday..
no more shopping spree..
not event guy-day-out...

bgun tido...
ngadap lappy..
siapkn kijer..
smpi tgh mlm..
tido~~

ada yg tanyer...
ko x risau n bosan ker nnt kwn2 semua on9 jer..
yg real xder..
kwn baek ni xperlu smpi 5K..
cukup la sorg dua yg phm kita seadanya..
klu xder kwn pon aku still ada family..
dan pengajaran yg plg mahal sebenarnya..
"dulu bz dgn kawan...bila semua da ada life sendiri..
xder sekor pon yg kesah aku idup mcm mn"
soo skrg berkawan dgn duit..
aku eppy ke x tetap berduit..

pesanan yg sentiasa di otak..
"duit xdtg melayang...
tp org datang bergolek"

aku xder kwn nak melepak sesama..
xder office mate..
look around pon yg wat semak jer bnyk..
soo i do wat i can do best..
"cari duit untuk diri sendiri"

org kuar mkn lepak2 ngn mmber..
holiday sana sini..
aku hrp mereka bahagia sebenar2 nyer lah..
sbb when u choose to pick up a call to tell me how bad ur life is..
i would love to say that..
"AKU BZ,…

slmt mlm bang tam..

"shhhh...bang tam...
aku ada ni...shhh...

xyah gerak dah...aku ada...."

dia pandang...
diam jer..
sampai dia x bernafas lg...

5-6 eko anjing giget dia..
mesti sakit sangat..
dia mmg jarang berbunyi..
tawu2 da ada kt kaki...

betul org ckp..
bila da xder baru kita akn terasa kehilangan..

bang tam kucing plg baik kami pernah ada..
xbnyk ragam..
time nak kurung da ada dpn sangkar dia..
kt mn ada org kt situ lah dia ada..
td nak g jln..
dia dok bawah kereta..
mmg dia x takut mati..
skrg dia da xder...

mengadap dia pergi..
buat aku rindu bnyk pekara..
yg aku da x rasa dlm hidup ni..

teringat...
"ko ni bang tam, g la sana..ssh aku nak jln.."
skrg bang tam da xder...

teringat..
"mak nak beli meja mkn besar..semua blh mkn sama2"
but we dont even have time to eat togather..

teringat..
"kamo da siapkn asignment?"
adik2 da besar xtawu kt mn..

teringat..
"bila ko da blik malaysia nnt kita camping sesama yer.."
semua da berfamily..nak jumpa pon x sempat..

teringat...
"stay in thi…

tamat misi banjir ke2..

ahad 2 february 2015...
tamat misi bantuan banjir ke 2 kami..
dgn jumlah kutipan derma RM11 000.00.. 
rasa sangat2 puas hati dpt bantu seadanya..
walaupun hampir colleps cuci rumah tgh mlm..
tp kesan nya hanya tuhan yg tawu...

setiap masa bersama..
merupakan kenangan terindah yg ada..
usia yg agak jauh dr yg lain..
tp sama2 membantu sedayanya..
adik2 cumil tu wat semangat berkobar2..
xpernah rasa penat..
rasa kenyang tgok adik2 mkn..

pd org len..
mungkin pengalaman yg biasa..
tp bg org yg x rmi adik beradik nih..
rasa tersangat happy dpt tumpang adik2 org len..
even thou im not a good brother..
it was the best moment eva..

rasa berat nak left group..
tp klu stay nnt sentiasa teringat..
smpi xley wat kijer..
hahaaaa....
lps misi ke2 ni..
nmpk semua boleh satu hati..
lebih matang..
lebih yakin..
lbh kuat berusaha..
syabas semua..

setiap yg awal pasti ada hujung nya..
semoga setiap yg terjalin..
akan terus utuh bersama..

rindu gilos ngn korg =)
jg diri baik2..
semoga dipermudahkn urusan..
&
JANGAN LEMAU...!

abam isz..

apabila bantuan itu dipolitikkn..

carutan kali ini agak sedikit emosi..
berkaita rapat dgn dunia politikus IPT..
ia juga berlaku dimana2..

kami sebenarnya merupakan alumni kuis..
yg berusaha sedaya mungkin untuk mmbantu adik2..
dlm menjayakan misi bantuan banjir pantai timur ke2..
sedang asyik mengumpul dana..
kami dikejutkn dgn isu..
"bus untuk pengangkutan tidak lg ditaja"
bermakna rm4k perlu diusahakan..
tanpa rasa malu kami terus memohon bantuan dan sumbangan..

bila ada pihak yg bermurah hati..
tampil menghulurkn sumbangan..
kami diberitahu..
"misi terpaksa dibatalkan kerana pragram tidak mengikut SOP"
Allahu akbar..
mula rasa tertanya2..
main point misi bantuan sebenarnya untuk membantu atau menjadi PEMES?

dr mula berjinak dgn persatuan..
sy mula nmpk yg NAMA dan POPULARITI lebih diutamakan..
sedangkn hasil dr program yg dijalankn tidak lah seberapa hebat..
di turunkn dari cnior hingga ke cicit junior..
perkara ini diteruskn..

bukan nak menidakkn undang2 mahupun protokol..
tapi buka lah mata seluasnya..
dikala kita te…

DERMA~

sekadar perkongsian perasaan..

last week join misi bantuan banjir pantai timur..
mmg teringin tgok dgn mata sendiri..
mcm mn susah org kt sana..
mcm mn teruk kemusnahan nyer..
apa yg boleh dibantu..

mmg sedih..
xtawu nak tlg mcm mn..
bantuan pon terhad..
still bnyk lg org yg hanya pandang sayu dr celah2 runtuhan..
yg mengharap dpt dibantu..

misi bantuan ke2 dlm perancangan..
cuba cari dana untuk membantu..
dr smlm smpi hari ni..
da lbh dr 100 org yg aku msg or call..
hanya 3-4 org yg reply..
rata2 bg jawapan " da bg da sumbangan hari tu"
rasa nya x salah klu hulurkn note rm5..
mn tawu rm5 tu lah yg bkk jln ke syurga nnt..

mereka lupa..
ada sebab Allah jadikn benda2 ni..
untuk buka ruang org rmi cari pahala dgn bersedekah..
terus terang aku ckp..
mmg rasa bersalah tgok koleksi brg2 antik kt rumah..
sedangkn org kt sana rumah pon xder..
tu yg aku cuba bntu semampu mungkin..

dunia ni bulat..
ada masa kita diatas..
ada masanya kita dibawah..
jgn terlalu leka dgn amal yg sedikit..
mana tawu nnt bila kita diuj…