Posts

salam ramadhan..

pejam celik...
pejam celik..

sekali lg ramadhan tiba..
sekali lg berjauhan dgn family..

terlalu sibuk dgn masa kerja..
rindu suasana rumah..
makan yg serve dr dapur..
bukan take away dr kedai..

itu yg kita panggil tempoh dewasa..
belajar berdikari..

moga hati ini terus kuat..
untuk esok dan seterusnya..

apa yg xdpt hari ni..
mungkin akan dpt esok..
kalau bukan esok mungkin hari2 yg mendatang..

rezeki bukan kerja makhluk..
tapi ihsan pencipta..

bersabar dan bersyukur untuk apa yg diberi..
yg hilang..pergi..mahupun yg xpernah wujud..
itu bukanlah satu kerugian..
tapi itu mungkin yg terbaik untuk kita..
yg telah Dia aturkan..

sesekali baca post lama ni..
terhibur..
bnyk kali baca rasa bodoh plak..hahaaa..
moga ramadhan kali ni lbh baik..
lbh berkat..

terima kasih Allah untuk setiap rezeki yg dianugerahkan..

yusof*

rakan niaga katanya..pukimon go!

sharing kali ni lbh pd perkongsian emosi..
something yg da lama aku nak share..
kengkonon nak jg hati member..
tp xder saper kesah jg hati aku.

da setahun lbh aku merantau kt tempat org..
da bnyk yg aku belajar..
yg pasti bkn semua nye indah..
bkn mcm drama tv3suku..

dr mula bukak kedai tu..
sbb percaya kt kwn aku serabut..
bila org lbh pikirkn untung sendiri tp x pikir susah org lain..

slow2 aku kayuh blik tuk berada di zon selesa..
kije sendri bkn senang..
lg2 saemua handle sensorg..

kerap kali jumpa org yg bg ayat manis..
"kite niaga ni kene sama2 mmbntu.."
kite yg hati suci ni bodoh2 caya jer lah..
bile kwn mintak diskaun dua tiga ratus kite bg..
bile turn kite mintak kurang ckt rm30 pon berkira mcm 3jota!
yess..itu lah melayu..

tu lom termasuk bila deal harga lain..
bila nak bayar harga lain..
kot makin kurang ok gak...
mi makin mahal..

aku ni bkn la baik benor..
tp sentiasa ingt dlm rezeki kite ni ada rezeki org len..
suka nak kongsi..
tapi bila kite kongsi..
semua yg keluar duit aku kuar sorg..
y…

kerana beribu dunia...beratus hayat..untuk satu jiwa..

wahhh....!
hampir setaun x update blog nih..hahaaa! bkn sawang jer mungkin da berpuaka.. 
aku nak coretkn cikit kisah idup,...
yg da lama x mengadu pd blog nih..
i miss to be blogger !

alhamdulillah.. dah setaun TIC wujud..
segala susah sng kami pikul..
kongsi dgn yg memahami..
ada masa senyum.. 
ada masa hanya mampu terkedu..

bila kite terima dgn baik setiap yg berlaku..
kita akn mula phm..
sebab sesuatu tu berlaku..
dan..
aku rasa bersyukur untuk setiap yg terjadi..

bila kite makin berumur..
ada org syg..
dan ada org yg kita syg..
cukup mknn untuk suap ke bibir..
ada tempat untuk berteduh..
ada hati untuk dikongsi..
kita akn rasa kurang kecewa..
kurang sedih..
sbb kite akn lbh hargai apa yg kita ada..

bukan kita yg mencorak dunia..
tapi kita warnanya..
dan takdir tu Allah yg tulis..
pencipta yg sentiasa tahu apa yg terbaik untuk ciptaan nya..

kita jln dan hanya henti bila kita sampai..
itu lah kehidupan..
harta yg kita mampu bawa hanya hati..
bkn kerna kita miskin..
tapi hati lah yg buat kita kaya..

ada masanya ras…

senyum yg sedikit..

lama da x pegang keyboard pc or lappy..
berkurun x update kisah hidup..
bukan lah ada yg kisah sgt pon..
lg la bukan ada peminat yg merayu2 nak baca hupdate!
cuma sesekali terasa blog ni lah teman yg setia selain sejaddah lusuh tu,..


Alhamdulillah aku da dpt mulakn biz dgn mewujudkn satu butik..
"think things Enterprise" by this isz craft..
bukan lah satu benda mudah..
dan bukanlah sesuatu yg aku sangka akan buat dlm masa terdekat ni..
cuma..
Allah lebih tahu... =)
meh share sikit..

sebenar2nye butik craft ni rancangan masa panjang aku..
mungkin dlm 2 tahun akn dtg..
tapi keputusan dibuat kurang dr 2 minggu..
selepas aku terdorong untuk bantu seorg kawan..
yg akan ditamatkn kontrak kerjanya..
tanpa fikir panjang..
rasa tersentuh lepas dia kerap kali minta bantuan untuk buka sebuah kedai dan kerja bersama..
keputusan dibuat..
dan urusan mula dijalankn...
tapak asal kedai adalah di bandar sri putra bangi..
dekat dgn family n rakan2 aku..
but few things happen and we decided to open it in semenyih..
d…

sekecil bulan se-gah mentari..

lately terlalu bnyk yg kuar masuk otak nih..
smpi kdg2 hang..
xtawu nak wat apa..
tarik bantal..pom tido terus..
ada masanya mata terbeliak jer..
susah betul nak lelap..

kdg2 terfikir..
kenapa kita jarang berfikiran jauh..
menerima seadanya..
bersyukur dgn apa yg diberi..
mungkin sbb nafsu yg x pernah puas..

kdg2 tersentak..
aku yg terlalu meminta..
atau org lain yg kurang sedar..
mungkin hanya mainan perasaan..

kdg2 tertanya2..
berapa ribu harga sekeping gambar yg dihantar pd watsap..
sbb kdg2 mntk pic beribu alasan diberi..
sedangkan pic yg diforward pd group2 lbh dr 20pic sehari..

terasa nak marah..
tapi hang* seketika..
memikirkn klu mintak benda yg semudah itu pun xmampu dipenuhi..
perlu kah terusan bersama?

biarlah masa berlalu..
jika hati itu mati...ia terhenti..
jika hati itu mahu.. masa kn tetap berlalu..



piss off!

kadang2 dlm idup nih..
rmi yg suka cari salah org..
termasuk la aku nih..
cuma lately..
da terasa tua tuk benda2 bodo..
mcm bnyk lg benda penting nak wat..
klu yg kecik2 tu pejam mata jer..
klu besar carut ckt n move on..
life is short..

tgh2 bz kira duit..
#kaching
aku tersentap plak ngn ayat sorg member nih..
terus kene carut bertubi-tubi..
bkn nak meroyan or marah..
just aku xpernah pilih nak kwn ngn yg perfect ker yg populer ker..
klu aku x kesah ngn rupa ko..
xkira la ko tu..
#hitamke
#gemukke
#bulatke
#bodohke
#terlajakkayake
#overpandaike
cume jgn suka2 translate idup aku..

tiba2 aku kene sarapan ngn ayat..
"ko xper la, ada semuanya, ada rupa ensem, ada duit, ada gaya..ada nama skrg.."

eh ko da kenapa?
jgn tgok aku senyum..
aku kira duit lg..
#kaching
aku rasa da perfect..
x..
aku kerja susah payah tuk semua yg aku ada skrg..
bkn hebat mana pun..
but i start from "bawah" ko phm?

klu rasa nak knl aku..
n dgn senang nak translate idup aku..
g JPN tuko nama ko MOHD Google Translate..
baru sesuai..

a…

RM1.00

bila lepak2 ngn member lama...
mesti aku kene jawap satu soklan populer..
"mana adik angkat ko tu?"
hahaaa~
berat nanang nak menjawap...

untuk memperindahkn bahasa..
ini lah jawapan nya..

"adik angkat nih mcm duit RM1.00..
ko mmg sng nak dpt..
tapi sng gak abes..
klu ko simpan bnyk2 pon..
satu masa nnt tetap ko guna..
untuk beli sesuatu yg ko impikn.."

bg org yg mcm aku..
xramai adik beradik..
dpt menumpang kjp pon ok la..
yg penting aku da buat apa yg abg ptut buat..
org nak dtg n pergi tu pilihan mereka..
jgn paksa untuk terima kita..

klu kita tahu menghargai..
tahu bersyukur..
redha..
dgn RM1.00 tu..
bnyk yg kita boleh dpt..
bkn dgn nilai..
tapi dgn bagaimana ia digunakan..

terima kasih untuk semua yg pernah ada..
=) semoga dipermudahkan urusan..
terima kasih Ya Robb..
untuk segala pemberian..